Email marketing is een vorm van directe marketing voor het versturen van informatie naar een grote groep mensen. Het biedt de mogelijkheid om relevante informatie te geven aan jouw doelgroep. Heb je een aanbieding die je wil promoten, wil je nieuwe klanten binnen halen of contact houden met jouw doelgroep? Dan is e-mailmarketing het platform om precies dat te doen. Op deze pagina vertel je alles wat je moet weten om te beginnen met e-mailmarketing.
Er zijn een hoop verschillende e-mailmarketing software waar je uit kan kiezen. Welke de juiste keuze is, hangt vooral af van jouw wensen en behoeften. Zoek je voornamelijk een e-mail marketing software of een marketing automation software? Mijn persoonlijke favorieten zijn Klaviyo en ActiveCampaign. Kijk gerust even rond op de pagina’s op deze website onder het kopje software. Kom je er nou echt niet uit of wil je het zeker weten, stuur me dan gerust een e-mail.
Zoek je de ideale e-mailmarketingtool voor jouw onderneming? Dan kan de keuze overweldigend zijn. De beste tool is echt afhankelijk van jouw specifieke wensen en behoeften. Een beetje een cliché antwoord, he? Maar het is wel de realiteit. Persoonlijk zweer ik bij tools zoals Klaviyo en ActiveCampaign. Wil je een breder overzicht? Check dan de pagina’s op deze site onder het kopje “software”. Daar vergelijk ik verschillende tools met elkaar. En mocht je behoefte hebben aan een persoonlijk advies, aarzel dan niet om me een mail te sturen.
Een effectieve e-mailmarketing strategie kan het verschil betekenen tussen matige resultaten en uitzonderlijke successen. Door zorgvuldig de klantreis in kaart te brengen en hier je strategie op af te stemmen, zorg je ervoor dat je precies de juiste e-mail, op het juiste moment, naar de juiste persoon stuurt. Dát is de kracht van e-mailmarketing. Wil je samen dieper duiken in jouw e-mailmarketing strategie? Neem dan contact op via de knop hieronder.
Als ik een aantal tips zou kunnen geven voor e-mailmarketing dan zouden het de volgende tips zijn.
Door logische en duidelijke segmenten te maken in jouw e-maillijst zorg je voor een overzichtelijk systeem. Dit zorgt ervoor dat je weet naar welke mensen je wat moet sturen. Stel je voor, je hebt een dierenwinkel en je hebt je lijst onderverdeeld in wat voor huisdier iemand heeft: hond, kat, vogel of knaagdier. Dan kan je hier op inspelen met de juiste mails en aanbiedingen.
Stel, je hebt gedetailleerde segmenten gecreëerd voor jouw dierenwinkel en er is een aanbieding voor hondenvoer. Dan richt je je natuurlijk op het segment “Mensen met een hond”. Door de inhoud van de e-mail verder te personaliseren, voorkom je dat je herhaaldelijk mails over honden stuurt naar iemand die al drie jaar klant is en alleen een papegaai heeft. Dergelijke mails zijn voor deze klant irrelevant en niet interessant. Kortom, zorg dat je de juiste berichten naar de juiste mensen stuurt.
Waarom zou je in de hectiek van alledag telkens haastig een mail versturen, als je wel 80% van je e-mails kunt automatiseren? Als iemand zich inschrijft voor jouw nieuwsbrief en aangeeft een hond te hebben, waarom dan niet automatisch na een maand een kortingscode voor hondenvoer sturen in plaats van een algemene nieuwsbrief? Automatiseer je e-mails op de manier dat het een effectieve funnel wordt die e-mail stuurt terwijl je slaapt. Dit noemen we e-mail marketing automation.
Voor een beter resultaat is het belangrijk om een duidelijke call to action in elke e-mail op te nemen. Schrijf e-mails altijd met een specifiek doel voor ogen, idealiter slechts één doel. Door de lengte van de e-mail te beperken en je te concentreren op dit ene doel, wordt je e-mail overzichtelijk en voor de lezer direct duidelijk. Voeg vervolgens een heldere call to action toe waarin je de voordelen uiteenzet; zo verhoog je de conversie van je e-mail..
Je bent bezig of wil beginnen met het maken van een aantal e-mails, maar hebt helemaal geen inspiratie meer? Geen zorgen, hieronder een aantal voorbeelden waar je inspiratie uit kan halen.
Zoek je een e-mailmarketing training of cursus? Dan ben je hier aan het juiste adres. Ik bied een uitgebreide online training die je zelfstandig kunt volgen. Mocht je liever een persoonlijke touch willen, dan is er de mogelijkheid voor een training op locatie. Daarnaast heb ik diverse pagina’s en blogs waarin ik gratis een deel van mijn kennis deel. Wil je echter de diepere geheimen en speciale tips ontdekken? Kies dan voor de online training of boek een training op locatie.
E-mailmarketing is een krachtig instrument met tal van voordelen, maar wordt toch vaak over het hoofd gezien als effectief marketingkanaal. Ter illustratie: in 2019 leverde elke euro die geïnvesteerd werd in e-mailmarketing gemiddeld 42 euro op. Dat vertaalt zich naar een indrukwekkende gemiddelde ROI (Return on Investment) van 42.
Een ander voordeel is de efficiëntie; door bijvoorbeeld veelgestelde vragen te automatiseren, kun je aanzienlijk besparen op de tijd die je klantenservice nodig heeft. Bovendien biedt e-mailmarketing een prachtige kans om meerwaarde te bieden aan bestaande klanten. Denk bijvoorbeeld aan het sturen van handige tips en trucs na een aankoop, die aansluiten bij het gekochte product.
Een e-mail marketing trend die we op dit moment zien zijn de ‘volledige image e-mails’. Dit zijn e-mails die ontworpen zijn in designsoftware en vervolgens samengesteld worden door afbeeldingen onder elkaar te plaatsen.
Hoewel deze trend aan populariteit wint, zou ik het persoonlijk niet adviseren. Door het gebruik van veel afbeeldingen kan de laadtijd van de e-mail aanzienlijk toenemen. Bovendien is de verhouding tussen afbeelding en tekst suboptimaal, omdat e-mail spamfilters de tekst in de afbeeldingen niet kunnen herkennen. Dit verhoogt aanzienlijk de kans dat je e-mail in de spambox belandt.
E-mailmarketing is een krachtig instrument voor zowel B2C- als B2B-bedrijven. De focus in B2C e-mails ligt meestal op het snel verleiden van de consument met aantrekkelijke visuals, converterende teksten en speciale aanbiedingen. Er worden over het algemeen vaak productaanbevelingen gedaan, kortingscodes rondgestuurd en om klantreviews gevraagd. Nu kan je natuurlijk veel meer met e-mailmarketing voor de b2c markt, maar over het algemeen wordt dit het meeste gedaan.
Als we kijken naar B2B e-mailmarketing is de toon vaak een stuk formeler en meer gefocust op het aanbieden van informatie. De e-mails geven de waarde aan van de producten of diensten van het bedrijf. Dit wordt vaak gedaan doormiddel van casestudy’s, whitepapers of het delen van kennis om autoriteit te vergroten bij de doelgroep en top of mind te blijven.
Doordat de aankoopcyclus vaak langer duurt bij B2B-bedrijven moeten de e-mails hier ook op afgestemd worden. Hierdoor is de e-mailmarketingstrategie vaak meer gericht op de lange termijn, terwijl je in de B2C vaak e-mails ziet gebasseerd op de korte termijn. Bij B2B ligt de focus vaak meer op het behouden van kwaliteit in plaats van kwaliteit. Er wordt minder vaak gemaild en vaker langere e-mails gemaakt met veel waarde.
E-mailmarketing is een directe vorm van communicatie met jouw doelgroep. Het wordt gebruikt om berichten te sturen naar een grotere groep mensen. Het kan gebruikt worden om nieuwe klanten binnen te halen, een aanbieding te promoten of om contant te onderhouden.
Met e-mailmarketing kan je snel en effectief informatie versturen naar jouw doelgroep. Dit kan het sturen van een e-mail naar 10 personen tot het versturen van een e-mail naar 100.000 personen zijn. De e-mails worden verstuurd vanuit een e-mailmarketing software naar een lijst die het bedrijf verzameld heeft.
Het is geen wonder dat ik hier gemakkelijk antwoord op kan geven. Ik zie dagelijks de positieve effecten van e-mailmarketing. Hieronder een aantal voordelen van e-mailmarketing.
Direct bij de doelgroep: e-mails die je stuurt komen direct bij je doelgroep terecht, dit kan erg handig zijn voor het communiceren van aanbiedingen of andere informatie.
Hoge ROI: E-mailmarketing geeft een van de hoogtste ROI’s (return on investment) van alle marketingkanalen. Dit betekent dat het investeren in e-mailmarketing een extreem goede optie is om te investeren in je bedrijf.
Segmenteren: Je kan gemakkelijk segmenteren en zorgen dat de informatie die je wil delen alleen bij personen komt waarvoor het relevant is.
Persoonlijk: e-mails zijn persoonlijk en helpen enorm met het vergroten van je merkbekendheid en het behouden / converteren van klanten. Mensen doen nou eenmaal zaken met mensen en niet met bedrijven.
Meetbaar: e-mailmarketing is heel direct meetbaar en daardoor is het makkelijk om dit kanaal te optimaliseren en te schalen.
Hoe start je met e-mailmarketing? Doorloop de volgende stappen en je bent klaar om te beginnen met je e-mailmarketing reis.
De kosten voor e-mailmarketing kunnen behoorlijk variëren op basis van de omvang van de campagnes, jouw lijst, welke software je kiest en of je het binnenshuis uitvoert of laat doen door een specialist.
Gemiddeld kost een freelance e-mailmarketeer tussen de 55 en 150 euro per uur, afhankelijk van de ervaring en de expertise van de specialist.
Ik zal altijd aanraden om niet te kijken naar het uurtarief, maar afspraken te maken op het werk wat gedaan moet worden. Wil jij 4 campagnes per maand eruit sturen? Vraag dan hier de prijs voor aan bij verschillende specialisten. De ene freelancer is misschien 8 uur per campagne bezig, terwijl de andere het binnen 2 uur doet.
8 x 55 = 440
2 x 150 = 300
Nu zie je dat uurtarief niet heel veel hoeft te zeggen. Wat e-mailmarketing dus voor jou gaat kosten is afhankelijk van jouw wensen.
Je e-mailmarketing optimaliseer je voornamelijk door het doen van A/B Tests. Dit is de meest betrouwbare manier voor het optimaliseren. Probeer van boven naar beneden te werken bij het testen. Begin met A/B testen die de meeste invloed kunnen hebben, denk hierbij aan het aanbod van je leadmagnet, wat voor pop-up je gebruikt of de insteek van je e-mails. Als je alle grote dingen hebt getest, dan… en echt dan pas is het tijd om de kleur van een knop te gaan testen. First things first.