B2B Email Marketing: een onderschatte manier om leads, klanten en omzet te genereren

B2B email marketing wordt door veel B2B-bedrijven onderschat als een manier om leads, klanten en omzet te genereren. Dit komt omdat veel bedrijven denken dat e-mailmarketing alleen geschikt is voor B2C-bedrijven.

In werkelijkheid is e-mailmarketing een zeer effectieve manier om in contact te blijven met je doelgroep en hen te informeren over je producten of diensten. Als je e-mailmarketing goed uitvoert, kun je een continue stroom van leads en klanten genereren.

Inhoudsopgave

Wat is B2B email marketing?

B2B email marketing wordt gebruikt om in contact te blijven met potentiele klanten en leads, en om hen automatisch te informeren over diensten, producten of andere relevante informatie. 

Email marketing voor b2b kan gebruikt worden om leads te genereren, verkoop te stimuleren en klantloyaliteit op te bouwen.

B2B email marketing strategie

Voor het uitvoeren van de meeste marketingcampagnes is een goed onderbouwde strategie belangrijk en dit is voor e-mailmarketing niet anders. Hieronder een aantal stappen die je moet doorlopen om een effectieve e-mailmarketing strategie te maken.

 

  1. Bepaal je doelgroep: De eerste stap van een e-mailmarketing is bepalen wie jouw doelgroep is.
  2. Analyseer je concurrenten: Wat doen je concurrenten? Wat zijn hun sterke en zwakke punten? 
  3. Verzamelen van e-mailadressen: Hoe ga je e-mailadressen verzamelen?
  4. Welke campagnes ga je sturen: Welke campagnes willen jouw contacten ontvangen?
  5. Welke flows moet je instellen: Welke e-mails kun je automatiseren?


Als je deze stappen kan doorlopen dan heb je al een sterke b2b email marketing strategie opgesteld. Bekijk voor meer toelichting mijn pagina over het maken van een e-mailmarketing strategie.

B2B email marketing voorbeelden

Wat zou e-mailmarketing kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Laten we door een aantal voorbeelden lopen om een duidelijker beeld te krijgen van de waarde van e-mailmarketing voor b2b-bedrijven.

1. Welkom

In deze e-mails kan je vertrouwen opbouwen met je doelgroep, je expertise tonen, social proof aantonen en daarmee jouw ontvangers converteren.

  • 1e e-mail: IntroductieDeel wat jouw bedrijf doet
  • 2e e-mail: Expertise – Toon je expertise door je kennis te delen. Bijvoorbeeld je 5 beste tips
  • 3e e-mail: Laat zien hoe je een probleem voor een klant hebt opgelost (social proof)
  • 4e e-mail: Case Study – Laat een aantal resultaten zien de je al hebt gehaald met andere klanten
  • 5e e-mail: Nodig de ontvanger uit om een kennismakingsgesprek in te plannen                                                                                                                               

2. Pre Appointment Flow

Deze flow komt in beeld wanneer iemand een afspraak met je heeft geboekt voor een coachingsgesprek. Een perfecte manier om het meeste uit dit gesprek te halen en om de klant binnen te halen, is door een pre appointment flow te maken.

Het doel van deze flow is het voorbereiden van de potentiële klant op de afspraak, vertrouwen op te bouwen en de klant enthousiast te houden tot het komende gesprek.

E-mail 1: Hoe kun je je het beste voorbereiden op ons gesprek
E-mail 2: Video over wat ze kunnen verwachten

E-mail 3: Video en informatie om je potentiële klant enthousiast te maken

Met deze flow zorg je ervoor dat potentiele klanten beter worden voorbereid op het gesprek en weten wat ze kunnen verwachten. Daarnaast zorgt deze flow ervoor dat mensen enthousiast genoeg blijven en herinnerd worden aan de afspraak om no shows te voorkomen.

3. Post Appointment Flow

Deze flow treedt in werking nadat je het kennismakingsgesprek hebt gehad met de potentiële klant. Het doel van deze e-mail flow is het enthousiast houden en converteren van de ontvanger. Het lukt namelijk niet altijd om direct tijdens een kennismakingsgesprek iemand klant te maken. Speciaal voor dat scenario is deze email flow ingesteld.

Hoe gaan we deze potentiële klanten dan alsnog converteren? Vertrouwen opbouwen, de klant enthousiast houden voor jouw producten of diensten, social proof delen en het delen van jouw unique selling points (USP’s).

E-mail 1: Leuk om kennis te maken en bedankt voor het gesprek
E-mail 2: Deze mensen gingen je voor (succesverhaal)
E-mail 3: Deel jouw USP’s en beloof een resultaat (als dit kan) als ze met je gaan samenwerken

E-mail 4: We hebben nog plek voor 1 klant, wacht niet te lang! Plan hier nog een afspraak in.

Dit zijn een aantal voorbeelden hoe je e-mail kan inzetten voor het automatisch converteren van jouw leads en tijd en kosten te besparen. Er zijn natuurlijk nog een hoop andere e-mails die je kan sturen afhankelijk van watvoor b2b-bedrijf je bent.

Ben je een coach, agency, SaaS-bedrijf, personal brand, creator of blogger? Voor elke soort bedrijf zijn er andere e-mails te bedenken die jouw nieuwe klanten opleveren en tijd besparen. Kijk vooral op de pagina die bij jou past voor meer praktische voorbeelden met de links hierboven.

Tips voor effectieve B2B E-mailmarketing

Wat zijn nou de belangrijkste tips voor effectieve e-mailmarketing voor b2b-bedrijven? Hieronder zie je de belangrijkste tips voor jouw e-mailmarketing!

1. Maak een op data gebaseerde e-mailmarketing strategie. 

Ga niet uit van je onderbuik gevoel, maar baseer je e-mailmarketing strategie op data en zoek uit wat jouw doelgroep werkelijk wil hebben en lezen.

Gebruik de data van je e-mailmarketing software om te zien wat je ontvangers openen, lezen en klikken. Gebruik deze data om je e-mails te verbeteren en je prestaties te optimaliseren.

2. Zorg voor een constante stroom nieuwe contacten in je lijst.

Als de voorkant niet goed is, heb je niets aan een goede achterkant, als hier niemand doorheen komt. Probeer dus te zorgen dat je constant nieuwe mensen door je lijst hebt gaan voor de echte resultaten.

Gebruik verschillende kanalen om nieuwe contacten te verzamelen, zoals je website, sociale media en evenementen.

Zorg ervoor dat je nieuwe contacten toestemming geven om e-mails van je te ontvangen.

3. Maak je e-mails persoonlijk.

Klopt, je hebt een b2b-bedrijf, maar mensen doen zaken met personen en niet met een gebouw of een merknaam.

Zorg er dus voor dat je je e-mails stuurt vanuit een persoon uit je bedrijf die jouw bedrijf goed uitbeeldt.

Gebruik de naam van de ontvanger in de aanhef en de body van je e-mail. Schrijf in een informele en persoonlijke stijl.

4. Schrijf met een doel.

Denk na over welke e-mails je stuurt en wat het doel is van de e-mail.Hierdoor worden je e-mails een stuk concreter en duidelijker.

Wat wil je dat de ontvanger doet na het lezen van je e-mail? Wil je ze naar je website leiden, een product of dienst verkopen of ze aanmoedigen om contact met je op te nemen?

5. Gebruik duidelijke Call to Actions (CTA)

Zorg ervoor dat je een duidelijke call to action hebt, zodat de lezer ook een duidelijk doel heeft.Bonuspunten als je gebruik maakt van specifieke CTA’s in plaats van “koop nu” of “bekijk nu”.

Probeer CTA’s te gebruiken als:

– Ik wil 5kg afvallen in 5 weken
– Ik wil ook een mooie glimlach hebben.

Hulp nodig met jouw B2B e-mailmarketing?