Het effect van email copywriting wordt vaak onderschat. Een goede copy kan het verschil maken tussen een goede en een slechte e-mail. Dus hoe schrijf je nou zelf een goede e-mail copy?
E-mail copywriting is het schrijven van converterende tekst voor een e-mailcampagne. Het primaire doel van deze teksten is vaak om de lezer te overtuigen tot het ondernemen van een bepaalde actie die je voor ogen hebt. Bij het schrijven van deze teksten wordt aandacht besteed aan de wensen en behoeften van de lezer, om zo bepaalde emoties aan te boren met behulp van de tekst. Wanneer dit op een doeltreffende manier wordt gedaan, resulteert het in een tekst die overtuigend is en tot actie aanspoort.
Copywriting is een krachtige vaardigheid. Door het onder de knie te krijgen, kun je de gedachten en acties van anderen beïnvloeden, of dat nu is door hun ervan te overtuigen een product te kopen, zich op je lijst in te schrijven of een nieuw perspectief aan te nemen.
Goede copywriting kan je publiek boeien, vertrouwen opbouwen en betrokkenheid stimuleren. Hoe beter je bent in copywriting, hoe effectiever je verbinding kunt maken met jouw publiek en hen kunt inspireren tot actie.
Een e-mail copywriter is een persoon die zich heeft gespecialiseerd in het schrijven van overtuigende teksten voor e-mailcampagnes. Een e-mail copywriter is op de hoogte van de laatste trends en kan zich heel goed verplaatsen in wat de lezer denkt en voelt. Op die manier kan hij of zij de lezer overtuigen om iets te doen. Een e-mail copywriter weet goed wie de doelgroep is en welke gevoelens aangesproken moeten worden om het gewenste resultaat te krijgen.
Bij e-mailcopywriting gaat het om het maken van overtuigende e-mails. Maar overtuigende e-mails gaan niet alleen over het stimuleren van de verkoop.
Het gaat erom de lezer ELKE actie te laten uitvoeren die je wenst, of dat nu is:
Ik zal enkele tips delen om precies dat te bereiken, met behulp van eenvoudige, plain text e-mails.
Het is belangrijk om te weten wie je doelgroep is. Als je schrijft, probeer dan met één groep mensen te praten, en niet met iedereen. Denk altijd aan je lezer. Hier zijn drie vragen die je jezelf moet stellen voordat je begint.
Als je bijvoorbeeld schrijft voor mensen die van technologie houden, zul je de dingen anders uitleggen dan wanneer je zou praten met mensen die niet van technologie houden. Het is daarom handig om te weten voor wie je schrijft. Als deze mensen alles al weten over technologie dan kan je gemakkelijk vakjargon gebruiken. Weten deze mensen er niets over, dan kan je het beter uitleggen in jip en janneke taal.
Wat is het doel van je tekst, welke actie wil je dat de lezer uitvoert? Elke zin moet een doel hebben. Misschien wil je dat mensen iets kopen, zich aanmelden voor een e-maillijst of je bericht delen. Dus als je milieuvriendelijke keukenspullen verkoopt, wil je lezers misschien overtuigen om hun oude spullen te vervangen door jouw milieuvriendelijke.
Dit is je kans om mensen te vertellen waarom je spullen speciaal zijn. Je wilt ze een hele goede reden geven om te doen wat je vraagt. Dus wat de milieuvriendelijke keukenspullen betreft, zou je kunnen zeggen dat het kopen ervan de planeet helpt en hun leven gezonder maakt.
Als je dit in kaart hebt gebracht is het belangrijk om te weten wat de pijnpunten, bezwaren en problemen zijn van jouw doelgroep. Zodat je hierop kan inspelen doormiddel van jouw copy.
Pijnpunten verwijzen naar problemen die je publiek ervaart. Als copywriter is het jouw taak om deze problemen diepgaand te begrijpen. Wanneer je schrijft over oplossingen voor deze problemen (zoals hoe jouw product of dienst kan helpen), richt je zich rechtstreeks op de behoeften van je publiek.
Als jouw publiek bijvoorbeeld bestaat uit ouders die moeite hebben met het vinden van gezond voedsel voor hun kinderen, moet je jouw copy benadrukken hoe gezond jouw producten zijn en eventueel hoe ongezond normale producten zijn.
Bezwaren zijn de redenen waarom je publiek mogelijk niet de actie wil ondernemen die je voorstelt.
Goede teksten anticiperen op deze bezwaren en pakken deze direct aan.
Als je bijvoorbeeld een hoogwaardig product verkoopt, kan jouw publiek aarzelen vanwege de kosten. Je kunt dit aanpakken door te laten zien dat het product een waardevolle langetermijninvestering is of door flexibele betalingsmogelijkheden aan te bieden.
Struggles zijn grotere, complexere problemen waarmee jouw publiek wordt geconfronteerd.
Als je deze problemen begrijpt, kun je empathie in je tekst tonen en een diepere band met jouw publiek opbouwen.
Als je doelgroep bestaat uit eigenaren van kleine bedrijven, hebben ze mogelijk moeite met tijdmanagement. Je kunt dit inzicht gebruiken om te illustreren hoe jouw product of dienst hen tijd bespaart en hen laat focussen op de groei van hun bedrijf.
Effectief e-mail copywriting belangrijk om lezers naar je call-to-action (CTA) te leiden. De funnel begint met een boeiende onderwerpregel die ontvangers aanmoedigt de e-mail te openen. Vervolgens trekt een “hook” ze naar de hoofdtekst van de e-mail. Een body wekt interesse op en leidt hen naar het laatste deel, de CTA, dat tot de gewenste actie leidt. Elke stap, van de onderwerpregel tot de CTA, is cruciaal voor het behouden van de betrokkenheid en het genereren van conversies.
De e-mail begint met de onderwerpregel, die cruciaal is om interesse te wekken en de ontvanger ertoe aan te zetten de e-mail te openen. Het moet overtuigend genoeg zijn om de nieuwsgierigheid te wekken. Bijvoorbeeld:
“Bespaar 4 uur werk per dag – Gratis webinar!”
Het doel is om je ontvanger nieuwsgierig te maken en hem te overtuigen om je e-mail te openen.
Dit is je kans om onmiddellijk de aandacht van de lezer te trekken.
Een boeiende hook zou kunnen zijn:
“Ooit gewenst dat je meer tijd over had om leuke dingen te doen?”
Dit sluit direct aan op een gemeenschappelijk pijnpunt van je doelgroep en moedigt hen aan om te blijven lezen.
Hier presenteer je je belangrijkste boodschap. Bijvoorbeeld:
“Neem deel aan ons gratis webinar en leer praktische tijd managementstrategieën die succesvolle ondernemers gebruiken om meer gedaan te krijgen in minder tijd. Stel je voor wat je zou kunnen bereiken met een paar extra uren per dag!”
Dit voegt waarde toe en creëert anticipatie, waardoor je publiek wordt gemotiveerd om de volgende stap te zetten.
Dit is je laatste bod om je lezers tot actie aan te zetten. Een CTA voor dit scenario zou kunnen zijn:
“Claim nu je plek en begin je tijd optimaal te benutten!”
Dit zet aan tot onmiddellijke actie, wat idealiter leidt tot een hoger deelnamepercentage aan de webinars.
Een specifieke CTA die een voordeel beschrijft, is een goede manier om te gaan. Een stuk beter dan normaal: “koop nu”
De “P.S.” in een e-mail wordt vaak als een bijzaak beschouwd, maar als het correct wordt gebruikt, kan het een krachtig hulpmiddel zijn in copywriting.
Het kan gebruikt worden om wat extra informatie te geven, een persoonlijk tintje toe te voegen, actie aan te moedigen of een gevoel van urgentie te creëren. Hier zijn enkele voorbeelden:
Urgentie: De plaatsen voor de masterclass zijn beperkt en bijna vol. Verzeker nu je plekje!
Persoonlijk tintje: Ik gebruik het zelf ook en mijn huid heeft nog nooit zo goed gevoeld. Ik kan niet wachten tot je het probeert!
Extra informatie: Elke deelnemer ontvangt een gratis e-book over SEO best practices!
Actie aanmoedigen: Heb je je al geabonneerd? Klik nu hier om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.
Om je e-mail goed leesbaar te houden is het belangrijk om rekening te houden met een aantal factoren: Lengte, schrijfstijl en het format.
Een e-mail moet makkelijker leesbaar zijn. Probeer daarom de volgende onderdelen goed uit te voeren:
– Verdeel de tekst in korte stukjes. Dit maakt het makkelijk om te volgen.
– Voeg spaties of witregels toe tussen de verschillende stukjes, zodat het niet allemaal op één hoop komt.
– Meerdere punten? Gebruik een opsomming met bulletpoints
Het is altijd goed om je e-mail makkelijk scanbaar te houden en je tekst te verdelen in logische losse onderdelen. Zorg er door middel van de tips hierboven voor dat je e-mail makkelijk scanbaar is en zelf als je haast hebt je gemakkelijk kan zien waar de e-mail over gaat.
De lengte van je e-mails kan een grote invloed hebben op het uiteindelijke resultaat. Zorg dat je e-mails niet te lang zijn, maar ook niet te kort. Probeer je e-mails ongeveer tussen de 300 tot 500 woorden te houden.
Heb je niet veel te vertellen, maak het dan niet expres langer. Het mag korter zijn en langer, maar probeer de tekst wel to the point te houden. Kan het korter? Maak het korter. Mensen houden van verhalen, maar het is belangrijk om duidelijk en snel je punt over te brengen.
Zorg dat je e-mail opvalt. Dit doe je door je schrijfstijl op te laten vallen. Probeer een stukje van jezelf te laten zien of in te spelen op een bepaalde emotie bij het schrijven van een e-mail. Dit laat zien dat je een echt persoon bent en niet zoals alle andere e-mails die ze ontvangen.
Het gebruik van gevoelens en emoties kan helpen om je boodschap over te brengen op een menselijke en eventueel herkenbare manier.
Nu weet je alles wat je moet weten over het schrijven van een e-mail, maar waarover kan je allemaal schrijven? Vaak verzinnen mensen maar gewoon iets waar ze over willen schrijven of het eerste wat in hen opkomt.
Probeer het van een andere kant te bekijken: Focus op wat je lezer wil weten en waar ze nieuwsgierig naar zijn. Wat zijn hun brandende vragen? Als iemand met een expertise beschik jij namelijk over het antwoorden waar zij naar zoeken.
Om deze vragen te beantwoorden kun je gaan rondkijken op platforms als: Reddit, Quora, social media of Discord. Hier kan je groepen en fora opzoeken die gaan over jouw expertise en zien welke vragen hierover worden gesteld. Door deze vragen te beantwoorden, vragen die jouw doelgroep daadwerkelijk stelt, maak je tekst die resoneert met jouw doelgroep.
Hierboven het resultaat van een snelle zoektocht op Quora.com. Binnen no time heb ik vier vragen gevonden waar ik antwoord op kan geven en kan herschrijven naar een interessante e-mail voor mijn e-maillijst.