Email Deliverability Verbeteren

Het verbeteren van je email deliverability is een belangrijk onderdeel van e-mailmarketing. Je e-mails kunnen nog zo perfect zijn, maar als je e-mails niet aankomen in de inbox heb je hier helemaal niets aan. Dus hoe kan je jouw e-mail deliverability verbeteren? Je leest het hieronder!

Inhoudsopgave

11 tips voor een betere email deliverability

Hieronder vind je 11 tips voor een betere deliverability. Hoe vaker één van de onderstaande dingen gebeurt, hoe beter jouw deliverability wordt. Dit toont namelijk aan dat je geen spam verstuurt en daadwerkelijk nuttige e-mails stuurt waar mensen positief op reageren.

1. Je e-mails worden geopend

Als je e-mail wordt geopend is dit goed voor je deliverability. Dit laat zien dat je e-mails het waard zijn om geopend te worden en daarom is het belangrijk om ook te focussen op je open rate voor je deliverability.

2. Iemand reageert op je e-mail

Als iemand reageert op jouw e-mail betekent dit dat deze persoon (waarschijnlijk) blij is met jouw e-mail en de tijd heeft genomen om te reageren. Dit zorgt voor interactie en dit is positief voor jouw algehele deliverability. Mensen reageren namelijk meestal niet op spam, dit geeft dus aan dat je geen spam stuurt.

3. Iemand stuurt jouw e-mail door

Als iemand jouw e-mail doorstuurt is dit ook goed voor je deliverability. Hiermee geef je aan dat je e-mail geen spam is. Mensen sturen over het algemeen geen spam door. Daarnaast geeft het aan dat jouw e-mail waardevol genoeg is om door te sturen.

4. Je e-mail wordt gemarkeerd als “geen spam”

Mocht je e-mail belanden in de spam bij iemand en deze persoon geeft aan dat jouw e-mail geen spam is, dan is dat positief voor je deliverability. Met deze actie laat de persoon weten aan de e-mailprovider dat er een fout is gemaakt en dat jouw e-mail geen spam is. Dit is dus een directe feedback voor de e-mailprovider.

5. Je e-mail wordt verplaatst naar een map

Misschien heb je het zelf ook weleens gedaan om jouw inbox overzichtelijk te houden. Het verplaatsen van een e-mail naar een bijpassende map. Als dit wordt gedaan met jouw e-mail dan geeft deze persoon aan dat jouw e-mail waardevol genoeg is om te bewaren. Dit is daarom goed voor de deliverability.

Email Deliverability
Email Deliverability

6. Je wordt toegevoegd aan het adresboek

Als jouw e-mailadres wordt toegevoegd aan het adresboek van een ontvanger dan geeft dit ook een goed signaal af. Dit geeft aan dat jouw e-mailadres / e-maildomein waardevol genoeg is om toe te voegen aan het adresboek van de ontvanger.

7. Je hebt een aangepast domein

Het hebben van een eigen domeinnaam heeft ook een positief effect op de deliverability. Stuur jij vanaf een @gmail.com of een @yahoo.com-account dan kan dit een slechte invloed hebben op je deliverability. Een eigen domeinnaam die is geverifieerd door jouw hosting partij met de bijpassende records, zal het een stuk beter doen.

8. Je gebruikt de juiste e-mailmarketing software

Er is nog wel eens wat verschil tussen de deliverability van verschillende e-mailmarketing software. Daarom is het belangrijk om voor het bepalen van jouw e-mailmarketing software te kijken naar de gemiddelde deliverabilityrate van deze software, mocht je hier normaal gesproken veel problemen mee hebben.

Software

Deliverability Rate

ActiveCampaign / MailBlue

93%

Mailchimp

92,7%

Mailerlite

91,7%

Brevo

Ongeveer 91%

CleverReach

90,9%

9. Je hebt toestemming

Je hebt toestemming gekregen om e-mails te sturen. Heb je dit niet? Zal dit resulteren in veel uitschrijvingen en spammeldingen, dit zal er dan weer voor zorgen dat je in de spam komt en zorgt dat je een lage deliverability krijgt. Zorg er dus altijd voor dat je toestemming hebt om e-mails te versturen en mensen zich daadwerkelijk hebben ingeschreven.

10. Je gebruikt genoeg/ tekst

Bij het bepalen of een e-mail spam is, wordt er gekeken naar de verhouding tussen afbeeldingen en tekst. Als er te veel afbeeldingen zijn in een e-mail in verhouding tot de tekst, kan de e-mail als spam gemarkeerd worden. Dit is slecht voor de deliverability. Als een e-mail bijvoorbeeld voor 95% uit afbeeldingen bestaat en 5% uit tekst klopt de verhouding niet. 

11. Je hebt alle e-mail Records ingesteld

Voor een goede deliverability is het noodzakelijk om de belangrijkste records in te stellen. Met deze records geef je aan dat het om een legitiem e-mailadres gaat en dat je je niet voordoet als iemand anders. Daarnaast kan dit er ook voor zorgen dat je e-mails beter in de inbox komen, zonder veranderingen. In het volgende hoofdstuk hier meer over.

Records voor een betere E-mail Deliverabilty

Zoals net besproken is het dus belangrijk om een aantal records in te stellen voor het sturen van je e-mails om de deliverability te verbeteren. Het gaat hierbij om een viertal records, ieder met een eigen doel:

MX Record

Deze record zorgt ervoor dat je e-mails op de juiste plek aankomen. Dit is dus een belangrijke voor de deliverability.

Setup: Link
Verify Correct Setup: Link

SPF Record

Met deze record zorg je ervoor dat je e-mails niet vervalst kunnen worden door iemand anders en voorkom je dat iemand anders jouw naam gebruikt. 

Setup: Link
Verify Correct Setup: Link

DKIM Record

De DKIM Record zorgt ervoor dat de inhoud van je e-mail tijdens de verzending niet wordt gewijzigd. Dit zorgt er dus voor dat alle afbeeldingen, kleuren en de gehele opmaak hetzelfde blijft in de inbox.

Setup: Link
Verify Correct Setup: Link

DMARC Record

Dit combineert SPF + DKIM voor extra e-mailauthenticatie. Zorg ervoor dat je SPF en DKIM minimaal 48 uur actief zijn.

Setup: Link
Verify Correct Setup: Link

Email Deliverability

Wat is slecht voor je E-mail Deliverability?

We hebben het net gehad over wat goed is voor je deliverability en hoe je jouw gehele email deliverability kan verbeteren, maar wat moet je nou niet doen? Hieronder een aantal acties die slecht zijn voor de deliverability en je daarom zou moeten vermijden.

Spam Folder

Als je e-mail naar de spammap wordt verplaatst, zal dit jouw algehele deliverability verminderen

Spam Complaints

Als je e-mail spam complaints ontvangt, zal dit je algehele deliverability verminderen.

Dit gebeurt meestal alleen als je een e-mail stuurt naar ontvangers die zich niet hebben geabonneerd of als je een e-mail met spam verzendt zonder een knop om je af te melden.

Verwijderd

Als je e-mails worden verwijderd zonder dat deze zelfs maar zijn geopend, heeft dit negatieve gevolgen voor je deliverability.

Email Deliverability

Het testen van jouw e-mail Deliverability

Nu weten we dus wat we wel en niet moeten doen om de email deliverability te verbeteren, maar hoe kunnen we dit nou meten? Gelukkig is dit vrij eenvoudig.

  1. Ga naar Mailgenius.com
  2. Kopieer het e-mailadres
  3. Stuur een test e-mail naar het gekopieerde e-mailadres
  4. Controleer je score op Mailgenius.com

Na het volgen van deze stappen zie je jouw deliverability score en weet je of er nog verbetering mogelijk is. Mocht je nog vragen hebben over jouw e-mail deliverability? Neem dan gerust contact met me op!

Na het volgen van deze stappen zie je jouw deliverability score en weet je of er nog verbetering mogelijk is. Mocht je nog vragen hebben over jouw e-mail deliverability? Neem dan gerust contact met me op!