3 Tips voor het verlagen van jouw Bounce Rate

De Bounce Rate is een statistiek binnen e-mailmarketing die aangeeft hoeveel e-mails worden teruggezonden of ‘gebounced’ en dus niet bij de ontvanger aankomen.

Inhoudsopgave

Wat is bounce rate?

Bounce Rate is het percentage van e-mails dat niet aankomt in de inbox van de ontvanger. Deze e-mails worden dus gebounced of teruggekaatst van het desbetreffende e-mailadres. 

Bounce Rate Betekenis

Je e-mails worden teruggestuurd (bouncen) als ze nooit in de inbox van de ontvanger zijn afgeleverd. Er zijn twee verschillende soorten bounces: een zachte bounce (soft bounce) en een harde bounce (hard bounce).

Soft Bounce Betekenis

Een zachte bounce betekent dat je e-mail niet is afgeleverd vanwege tijdelijke bezorgproblemen.

 

  • Volle inbox
  • Serverproblemen
  • E-mail is te groot
 

Dit geeft dus aan dat de e-mail niet is aangekomen en dat het kan komen door een tijdelijk probleem. Vaak wordt dit probleem niet opgelost en ontvangen deze soft bounces nooit e-mails van je. Doordat de kans bestaat dat er een toevallige fout is door een serverprobleem of omdat de e-mail te groot is, kan je instellen om deze e-mails pas uit de lijst te halen als ze 3x op rij soft bouncen.

Hiermee houd je je lijst schoon en haal je de contacten niet direct uit de lijst bij een toevallige softbounce.

Hard Bounce Betekenis

Een harde bounce betekent dat je e-mail niet is afgeleverd en dit probleem is permanent. Dit kan komen door:

 

  • Nep e-mailadressen
  • E-mailadres is verwijderd
  • Jouw e-mailadres is geblokkeerd
 

Het is dus belangrijk dat deze e-mailadressen gelijk uit je lijst gehaald worden. Het heeft namelijk geen zin om naar deze e-mailadressen e-mails te blijven sturen. Het is namelijk een permanent probleem en dit zal anders je algehele e-mail resultaten verslechteren. 

 

Wat is een goede bounce rate?

Een goede bounce rate is zo laag mogelijk. Probeer op zijn minst je bounce rate gemiddeld onder de 2% te houden, anders geeft dit een slecht teken aan je e-mailprovider en maak je de kans om in de spam te komen met al je e-mails.

Het hebben van een hoge bounce rate zal namelijk aangeven aan e-mailproviders dat je e-mails stuurt naar e-mailadressen die niet bestaan. Dit is een slecht teken en kan ervoor zorgen dat als je dit te lang hebt, je e-mails in de spam belanden.

Hoe verbeter je jouw bounce percentage?

1. Instellen van je records

Voor je deliverability en je bounce rate is het belangrijk om je records goed in te stellen:

  • DNS-Record
  • SPF-Record
  • DKIM-Record
  • DMARC-Record
 

Hoe je deze records instelt, kan je vinden op de pagina over deliverability.

2. Dubbele Opt In

Zorg ervoor dat je dubbele opt-in inschakelt om valse of inactieve e-mailadressen te filteren.

Hierdoor moeten ze in hun inbox bevestigen dat ze jouw e-mails willen ontvangen en voorkom je dus dat je een e-mailadres krijgt die nep is of verwijderd. Dit zal ervoor zorgen dat je minder harde bounces krijgt.

3. Schoonmaken van je lijst

Door een automatische list cleaner in te stellen kan je automatisch alle slechte e-mailadressen eruit halen. Deze list cleaner zorgt ervoor dat als er hard bounces zijn deze e-mailadressen gelijk uit je lijst worden gehaald. Je hebt namelijk niets aan deze e-mailadressen, want je e-mails komen niet aan. Dit zal dus allemaal zorgen voor een slechte deliverability over het algemeen slechte e-mailresultaten.

Daarnaast zal het er ook voor zorgen dat als er bijvoorbeeld 3x achter elkaar een softbounce is bij een bepaald e-mailadres, deze er ook uit wordt gehaald . Hierdoor hoef je dus niet constant zelf alle e-mailadressen in de gaten te houden en zorg je ervoor dat je minder bounces krijgt.