5 Tips voor het verhogen van jouw open rates

Open rates zijn een belangrijke metric om bij te houden voor de effectiviteit van jouw e-mailmarketing campagnes.

Inhoudsopgave

Wat is een open rate?

Wat is de betekenis van een open rate? Een open rate geeft het percentage weer van de ontvangers die een e-mail geopend hebben. Met de open rate kan je bijhouden hoe goed jouw e-mails presteren. Een hoge open rate kan aangeven dat jouw ontvangers jouw e-mails graag willen ontvangen en betrokken zijn bij jouw e-mails. Een lage open rate kan aangeven dat je een slechte deliverability hebt of dat je onderwerpregel niet genoeg aanspreekt om te openen.

Wat is een goede open rate?

Een goede open rate is voornamelijk afhankelijk van de branche en de locatie. Zo zit er al een groot verschil tussen het gemiddelde van Europa (22%) en in Nederland (30%). Hierdoor kan het antwoord op deze vragen per persoon verschillen. Als je het mij vraagt is een open rate van 30% minimaal en zal je zeker moeten streven naar het krijgen van een open rate ergens bij de 40-45% voordat je kan zeggen dat je een goede open rate hebt. 

Hoe bereken je de open rate voor nieuwsbrieven?

De open rate wordt berekend door het aantal geopende e-mails te delen door het aantal afgeleverde e-mails en dit vervolgens keer 100 te doen. In de open rate worden gebouncede e-mails en e-mails die niet aangekomen zijn niet meegerekend. De formule voor het berekenen van de open rate voor je nieuwsbrief zit er dan als volgt uit:

Aantal Geopende E-mails / Aantal afgeleverde E-mails x 100 = Open rate %

Dus stel je voor we hebben een e-mail gestuurd naar 1050 ontvangers. Daarvan zijn 1000 e-mails daadwerkelijk afgeleverd (Aantal afgeleverde E-mail) en hebben 300 mensen (aantal geopende e-mails) de e-mail geopend. Dan wordt de formule:

300 / 1000 x 100 = 30%

Met deze formule kan je eenvoudig jouw open rate berekenen. Deze waardes zijn vaak gemakkelijk te vinden binnen jouw e-mailmarketing software, maar het kan handig zijn om te weten hoe dit berekend wordt.

Hoe verhoog je jouw open rates?

Nu we weten wat de open rate is en hoe we deze moeten we berekenen is het handig om te weten wat we kunnen doen om de open rate te verhogen. Laten we kijken naar 5 onderdelen van e-mailmarketing waarmee je jouw open rate kan verbeteren.

1. Deliverability

Het kan zijn dat je e-mails niet worden geopend omdat je een slechte deliverability hebt. Dit betekent dat de e-mails helemaal niet in de inbox terechtkomen. Hoe je dit kan verbeteren lees je op deze pagina over deliverability.

2. Kwaliteit van je e-maillijst

De kwaliteit van je lijst kan slecht zijn. Dit betekent dat je veel niet-betrokken abonnees hebt die je e-mails helemaal niet openen of aanklikken. Maak je lijst schoon van alle niet-betrokken contacten.

Dit betekent dat je gaat kijken welke contacten al lange tijd geen e-mails hebben geopend of geklikt en deze vervolgens eruit filtert. Dit zorgt voor een kwalitatief hogere e-maillijst en zal zorgen voor een hogere open rate. Dit is overigens ook goed voor je algehele deliverability.

3. Onderwerpregel

De onderwerpregel heeft een grote invloed op jouw open rate. Als je een saaie niet prikkelende onderwerpregel gebruikt, zullen weinig mensen jouw e-mail willen openen. Probeer bij het schrijven van je onderwerpregel daarom de lezer nieuwsgierig te maken. Praat over de voordelen die ze ervaren als ze de e-mail openen en voeg hun voornaam toe als je deze hebt.

Dit zorgt ervoor dat de lezer meer geneigd is om de e-mail te openen. Doordat de e-mail nieuwsgierig maakt, praat over een voordeel van het openen van de mail en hun voornaam gebruikt. 

4. Segmenteren

Hoe relevanter een e-mail is voor de ontvanger hoe meer ze geneigd zijn om de e-mail te openen en de e-mail daadwerkelijk te lezen. Probeer daarom segmenten te maken binnen jouw e-maillijst. 

Heb je bijvoorbeeld een dierenwinkel? Probeer er dan achter te komen welke dieren deze mensen hebben. Zo kan je segmenten maken als:

  • Geïnteresseerd in honden
  • Geïnteresseerd in katten
  • Geïnteresseerd in knaagdieren

De volgende keer dat je een aanbieding hebt voor kattenvoer, kan je deze sturen naar het segment “Geïnteresseerd in katten”. Dit voorkomt dat iemand die knaagdieren thuis heeft een mail krijgt over kattenvoer dat in de aanbieding is. Dit is namelijk niet relevant voor deze persoon en deze persoon zal dan ook vervolgens deze e-mail negeren en niet openen. Dit is dan weer slecht voor je open rate.

5. Tijd van het versturen

De tijd van het versturen van je e-mails kan ook invloed hebben op de open rate. Door verschillende tijden te A/B testen zal je er achter komen welke tijd het beste werkt voor jouw doelgroep.

Heb je een internationaal merk en stuur je e-mails naar verschillende tijdzones? Houd hier dan ook rekening mee. De meeste e-mailmarketing software beschikt over een optie om e-mails in te plannen op basis van de tijd van verschillende tijdzones. Zorg dat je hier rekening mee houdt en dit aanzet.

Stuur je bijvoorbeeld een mail om 9 uur ’s ochtends in Nederland, zal de persoon in de Verenigde Staten deze e-mail om 2 uur ’s nachts kunnen ontvangen. Zoals je je misschien kan voorstellen, kan dit een negatieve impact hebben op de algehele open rate.