Klaviyo: De e-mailmarketing software voor E-commerce

Klaviyo is, als je het mij vraagt, de beste e-mailmarketingsoftware op het moment voor e-commerce bedrijven. Dus heb je een webshop en ben je op zoek naar de juiste software voor jouw e-mailmarketing? Zoek dan niet verder. Onze klanten zien gemiddeld een omzetstijging van 20-30% na het implementeren van Klaviyo en onze strategie. Door het overzichtelijke systeem van Klaviyo kan je in real time zien wat jouw klanten doen en door waardevolle e-mails jouw customer lifetime value flink verhogen.

Inhoudsopgave

Klaviyo E-mail

Het maken en versturen van e-mails is erg eenvoudig gemaakt binnen Klaviyo. Door het overzichtelijke systeem, de grote template bibliotheek en de uitgebreide design opties, heb je binnen no time jouw eerste mails verstuurd naar jouw bestaande klanten.

Klaviyo e-mail templates


Kies een template dat past bij jouw bedrijf en pas deze aan met het logo van jouw bedrijf. Voeg vervolgens de kleuren toe van jouw merk en je hebt een mooi begin voor het design van jouw e-mail.

Klaviyo Automation

Naast een grote e-mailtemplate bibliotheek heeft Klaviyo ook een aantal belangrijke flows voor je klaar gezet, die je gemakkelijk kan kopiëren en plakken. Hierdoor kan je met minimale kennis al een aantal belangrijke e-mail automation instellen.

Klaviyo Automations Flows

Er staan al verschillende flows voor je klaar zoals: Abandoned Carts (dit zijn eigenlijk abandoned checkouts, lees hier meer), Welcome series, Customer Winback, Browse Abandonment en nog veel meer. Door deze automations kan je gemakkelijk jouw Customer Lifetime Value (CLV) verhogen en daarmee jouw omzet verhogen.

Klaviyo voor WordPress

Er staan al verschillende flows voor je klaar zoals: Abandoned Carts (dit zijn eigenlijk abandoned checkouts, lees hier meer), Welcome series, Customer Winback, Browse Abandonment en nog veel meer. Door deze automations kan je gemakkelijk jouw Customer Lifetime Value (CLV) verhogen en daarmee jouw omzet verhogen.

Klaviyo voor WordPress installatie

Vervolgens klik je op “Nu installeren” en volg je de stappen om jouw WordPress omgeving met Klaviyo te verbinden. Geen zorgen, dit is niet moeilijk.

Klaviyo voor WooCommerce

Het koppelen van Klaviyo aan WooCommerce gaat als volgt:

 1. Download en installeer eerst de plug-in op jouw WordPress-website (zoals hierboven beschreven).
 2. Volg de stappen tijdens de installatieprocedure.
 3. Na de installatie begint Klaviyo automatisch alle data uit WooCommerce te verzamelen.

Deze data is zeer waardevol voor jouw e-mailmarketing. Binnen Klaviyo kun je bijvoorbeeld zien:

 • Welke producten iemand heeft gekocht.
 • Tot welke categorie dit product behoort.
 • Hoe lang geleden een klant een bestelling heeft geplaatst.
 • Hoe vaak een klant al heeft besteld.
 • En nog veel meer.

Bovendien verzamelt Klaviyo alle bekende persoonsgegevens uit WooCommerce. Dit gebeurt volledig automatisch, dus je hoeft je hier geen zorgen over te maken.

Ik ben een groot voorstander van de combinatie Klaviyo en WooCommerce. Uit persoonlijke ervaring kan ik zeggen dat ik al tientallen keren deze koppeling heb geïnstalleerd zonder enige hapering. De installatie verloopt altijd soepel en is in een mum van tijd voltooid.

Daarnaast biedt Klaviyo een uitgebreide automatiseringsbibliotheek die specifiek is afgestemd op WooCommerce. Veel instellingen zijn al optimaal geconfigureerd, wat weer zorgt voor extra gemak. Samengevat: Klaviyo en WooCommerce vormen een gouden duo, waarmee marketeers eenvoudig en efficiënt hun e-mailmarketing kunnen optimaliseren op basis van waardevolle data.

Klaviyo voor Shopify

Klaviyo is dé e-mailmarketingtool bij uitstek voor eigenaren van een Shopify webshop. Met een rijke keuze aan e-mailtemplates, een uitgebreide flowbibliotheek en naadloze integraties met andere platforms, positioneert Klaviyo zich als de topkeuze voor Shopify-gebruikers.

Hoewel de installatie iets uitdagender is dan bij WooCommerce, blijft het basisproces eenvoudig. Koppel Klaviyo aan je Shopify-platform, en je kunt vrijwel direct aan de slag. Voor sommige functies dien je handmatig codes toe te voegen in de backend van je webshop, maar wees gerust: in ons blog (Link) leggen we stap voor stap uit hoe dit werkt.

Speciaal voor Shopify biedt Klaviyo een omvangrijke bibliotheek van kant-en-klare e-mail flows. Of je nu op zoek bent naar e-mail flows voor verlaten winkelwagentjes of strategieën om oude klanten terug te winnen, Klaviyo heeft het allemaal kant-en-klaar voor je staan.

Klaviyo voor Shopify flows

Klaviyo API Key

Om bepaalde installaties te voltooien, heb je je Klaviyo API Key nodig. Hier is hoe je deze kunt vinden:

 • 1. Log in op je Klaviyo account.
 • 2. Klik linksonder in je account op ‘Settings’.
 • 3. Je wordt nu standaard naar de pagina “Account” geleid.
 • 4. Zoek hier naar het kopje “API Keys”.
 • 5. Klik op dit kopje. Hier krijg je de optie om een private key aan te maken, mocht je die nog niet hebben of er een extra nodig hebben.


Zorg ervoor dat je jouw API Key privé houdt en deze niet deelt, aangezien het toegang geeft tot belangrijke functies van je Klaviyo account.

Klaviyo Nederland

In Nederland kunnen we nu ook eindelijk gebruik maken van dit krachtige systeem. Vanuit Klaviyo kan je zowel e-mails als SMSjes sturen. Helaas is de optie om sms’jes te sturen nog niet beschikbaar in Nederland en op dit moment alleen nog in: Verenigde Staten, Canada, Verenigd Koninkrijk en Australië.

Klaviyo Customer Service

Klaviyo heeft een uitgebreide website en forums waarin de meeste problemen die je mogelijk kan hebben besproken worden. Daarnaast kan je met een Klaviyo Account ook vragen stellen op deze verschillende forums. Kom je er echt niet uit, hebben ze ook een Klaviyo Team klaar staan die je kan helpen.

Klaviyo Alternatieven

Klaviyo is de krachtigste e-mailmarketing software voor e-commerce van dit moment, maar misschien past het toch niet helemaal bij jou. Dit kan komen omdat misschien de kosten te hoog zijn of omdat er geen koppeling mogelijk is tussen jouw website en Klaviyo. Hieronder staan een aantal alternatieven, vergeleken met Klaviyo.

Klaviyo VS Mailchimp

Mailchimp is een van de meest erkende namen in de e-mailmarketingwereld en verdient daarom een prominente plek op dit lijstje. Het platform is gebruiksvriendelijk, waardoor je moeiteloos je eerste contacten kunt verzamelen en snel je eerste e-mail kunt verzenden. Voor beginnende webshopeigenaren die hun e-maillijst willen starten en vlot willen communiceren, kan Mailchimp een prima keuze zijn.

Toch, als je de mogelijkheid hebt, zou ik adviseren om direct met Klaviyo te beginnen. Klaviyo overtreft Mailchimp op verschillende vlakken; het is geavanceerder en biedt meer doordachte functionaliteiten. Bovendien heeft Klaviyo een gratis plan voor de eerste 500 profielen. Als je verwacht dat je webshop zal groeien en je later meer geavanceerde e-mailmarketingfuncties wilt, zou je uiteindelijk kunnen overwegen te migreren naar een platform als Klaviyo. Bij zo’n migratie bestaat het risico dat er, indien niet zorgvuldig uitgevoerd, data verloren gaat. Dus tenzij je een specifieke reden hebt om voor Mailchimp te kiezen, zou ik aanbevelen om meteen met Klaviyo te starten.

Klaviyo VS Send in Blue / Brevo

Send in Blue heet tegenwoordig Brevo en heeft een aantal grote veranderingen doorgevoerd. Brevo werkt op een nieuw systeem en heeft daarom ook wat extra functies. Op het moment van schrijven zijn deze functies nog flink in ontwikkeling en worden er elke week wel een paar nieuwe toegevoegd. Maar wanneer kies je nou voor Brevo? Persoonlijk zal ik alleen voor Brevo kiezen als je voldoet aan de volgende eisen:

 • Je hebt een grote lijst met e-mailadressen
 • Je bent geen e-commerce bedrijf
 • Je hebt een klein budget
 • Je wil een paar e-mail automations maken, maar niet te veel

   

Waarom deze lijst? Dat komt omdat Brevo qua prijs niet op basis van e-mailadressen gaat. Hierdoor kan het een aantrekkelijke optie zijn voor bedrijven met grote lijsten en een lager budget. E-mail automations maken in Brevo gaat doormiddel van templates en is in mijn optiek niet erg gebruiksvriendelijk. Toch als je er maar een aantal wil maken dan is dit geen groot probleem. Helaas voor E-commerce bedrijven vind ik de koppelingen en de opties in Brevo te minimaal om echt resultaat uit te halen. Daarom zal ik Brevo daarvoor niet aanraden. 

Klaviyo VS Active Campaign

Wanneer je overweegt tussen Klaviyo en ActiveCampaign, hangt de beste keuze af van het type bedrijf dat je hebt:

 • Beheer je een e-commerce bedrijf?
 • Of run je een B2B onderneming?

   

Voor e-commerce bedrijven is Klaviyo over het algemeen de betere optie. Deze software is specifiek ontwikkeld met e-commerce in gedachten, waardoor het functionaliteiten biedt die optimaal zijn afgestemd op de behoeften van webshops.

Daarentegen is ActiveCampaign de voorkeursoptie voor B2B-bedrijven. Het is vooral ideaal voor coaches, freelancers, dienstverleners en soortgelijke bedrijven. Dit is vanwege het geïntegreerde CRM-systeem, de geavanceerde verkoopautomatiseringen en de duidelijke automatiseringsprocessen die het biedt. Hierdoor is het een topkeuze voor bedrijven die op zoek zijn naar uitgebreide B2B oplossingen.

Kortom, beide platforms zijn uitstekend voor e-mailmarketing, maar ze bedienen verschillende primaire doelgroepen. Je keuze zou dus gebaseerd moeten zijn op de specifieke behoeften van jouw bedrijf.

Klaviyo VS Mailblue

Moet je nou kiezen voor Klaviyo of voor Mailblue? Mailblue is de Nederlandse versie van ActiveCampaign dus de overweging zal in dit geval hetzelfde zijn. Beide platformen zijn uitstekend voor e-mailmarketing, maar zijn gemaakt voor een andere doelgroep. Mailblue werkt uitstekend voor dienstverleners en andere b2b-bedrijven en Klaviyo werkt perfect voor e-commerce bedrijven.

Klaviyo VS Mailerlite

Mailerlite is vooral populair onder kleine tot middelgrote bedrijven vanwege de gebruiksvriendelijkheid, het overzichtelijke design en de prijs. Waar Klaviyo soms wat complex kan zijn, is Mailerlite een stuk geschikter voor beginnende e-mailmarketeers. Op e-commerce vlak wint Klaviyo het wel ruim door de uitgebreide integraties voor e-commerce en de opties die Klaviyo biedt.

Klaviyo vs Mailerlite

Klaviyo VS Mailpoet

Beide platformen bedienen verschillende niches en hebben daardoor unieke kenmerken. Waar Klaviyo is gemaakt voor het e-commerce en tal van integraties biedt met platformen als: Shopify, Bigcommerce, WooCommerce en Magento. Is Mailpoet specifiek ontworpen voor WordPress websites. Mailpoet is simpel te gebruiken binnen jouw wordpress omgeving en biedt een oplossing voor een kleine groep mensen die gemakkelijk e-mails willen sturen vanuit WordPress.

Klaviyo vs Mailpoet

Klaviyo VS Hubspot

Hubspot is een uitgebreid marketing automation platform dat tools omvat voor content management, SEO, e-mailmarketing, CRM, leadbeheer en nog veel meer. Het is bijzonder geschikt voor grotere bedrijven die veel van hun marketingactiviteiten willen stroomlijnen en centraliseren via Hubspot. Gezien de omvang en de vele mogelijkheden van het platform is er een steile leercurve, wat het wellicht minder geschikt maakt voor kleinere ondernemingen.

 

Als je twijfelt tussen Klaviyo en Hubspot, dan moet je keuze vooral gebaseerd zijn op je specifieke behoeften. Voor pure e-mailmarketing gericht op e-commerce is Klaviyo een uitstekende optie. Maar als je een allesomvattend platform zoekt dat marketing, verkoop en klantenservice integreert, dan is Hubspot de beste keuze.

Klaviyo VS Convertkit

Convertkit is specifiek ontwikkeld voor content creators, bloggers en online ondernemers. Behoor je tot deze groep, dan is Convertkit wellicht de juiste keuze voor jou. Voor degenen in de e-commerce sector is Klaviyo een aanrader. Elk platform richt zich op een andere doelgroep, dus baseer je keuze hierop.

Klaviyo vs Convertkit