Click Through Rate (CTR) : Wat is het?

De Click Through Rate (CTR) geeft aan welk percentage van de ontvangers die je e-mail hebben geopend, hebben geklikt. Dit wordt vaak verward met de click rate, wat het percentage aangeeft van de ontvangers die hebben geklikt. 

Inhoudsopgave

CTR Betekenis

CTR staat voor Click Through Rate en geeft het percentage van ontvangers aan die je e-mail hebben geopend en vervolgens hebben geklikt. Met dit percentage kan je binnen de e-mailmarketing meten hoe goed je e-mail is in het overhalen van mensen om op de call to action te klikken.

Click Rate Betekenis

Click Rate toont het percentage aan van de mensen die je e-mail hebben ontvangen en vervolgens hebben geklikt op een link in je e-mail. De click rate wordt het meest gebruikt om aan te geven hoe goed een e-mail werkt, terwijl mijn voorkeur bij het meten van e-mails toch gaat naar het meten van de CTR. Dit geeft namelijk een beter beeld van de inhoud van een e-mail.

CTR Berekenen

De Click Through Rate (CTR) wordt berekend door het aantal kliks te delen door het aantal geopende e-mails en dit te vermenigvuldigen met 100:

(Aantal Kliks / Aantal Geopende E-mails) x 100 = Click Through Rate (CTR) %

De Click Rate (CR) wordt berekend door het aantal kliks te delen door het aantal onvangers van de e-mail en dit te vermedigvuldigen met 100:

(Aantal Kliks / Aantal Afgeleverde E-mails) x 100 = Click Rate (CR) &

Tijdens het berekenen komt het verschil tussen de CTR en de CR goed naar voren en zit het in de vergelijking met de open rates en de afgeleverde e-mails. Beide zijn goed om de effectiviteit van e-mails te meten. Kijk je alleen naar de inhoud van je e-mail en hoe goed dit converteert, kun je beter gebruikmaken van de Click Through Rate.

Wat is een goede CTR?

Als we het hebben over wat een goede click through rate dan praten we over ongeveer meer dan 8-10%. De gemiddelde CTR ligt namelijk ergens tussen de 8 tot 10%.

Dit mag niet verward worden met click rate. Zelfs websites als Mailchimp hebben op hun website staan dat de gemiddelde CTR rond de 3% ligt, maar ik weet zeker dat ze hiermee de click rate bedoelen en niet de CTR. Een CTR van 3% is namelijk extreem laag.

De gemiddelde click rate ligt overigens tussen de 2-5% en om een goede click rate te hebben zal je hier dus ook boven moeten zitten. Dit is overigens erg verschillend per branche.

Hoe CTR verhogen?

Jij wil natuurlijk ook een hoge CTR hebben, dus hoe kan je nou je CTR verhogen? Bij e-mailmarketing kan je gelukkig heel veel meten en zal je daarom moeten meten wat voor jouw doelgroep werkt. Probeer de volgende 3 onderdelen te A/B testen voor een betere CTR.

Aanbod

Om een hogere CTR te krijgen, kun je verschillende soorten aanbiedingen testen. Laten we zeggen dat je een e-mail stuurt met 10% korting. Misschien kun je proberen om in plaats van korting een gratis cadeau bij de volgende aankoop te sturen en krijg je een hogere Click Through Rate. Hier kom je achter door te A/B testen. Probeer je aanbod te testen en kijk wat de beste resultaten geeft voor jouw doelgroep.

Content

Het testen van de content in je e-mail kan ook een goed onderdeel zijn om te testen. Goede copywriting in je e-mail kan een positief effect hebben op de resultaten van je e-mail. Test verschillende soorten tekst, afbeeldingen en designs om te kijken wat het beste werkt voor jou.

Call to Action

Een Call to Action kan veel invloed hebben op de CTR aangezien dit de plek is waar mensen op moeten klikken. Probeer je Call to Action zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dit doe je door:

  • Het benadrukken van de voordelen
  • Een duidelijke Call to Action te hebben
  • Je CTA gelijk zichtbaar te hebben bij het openen van de e-mail


Probeer niet gebruik te maken van Call to Actions met de tekst “bekijk nu” of “koop nu”, maar probeer een CTA te gebruiken als:

  • “Meld je gratis aan”
  • “Ik wil 10kg afvallen in 6 weken”
  • “Shop nu en bespaar 10%”
  • “Ik wil 10 euro korting op mijn volgende bestelling”

Met dit soort CTA zal je jouw CTR zeker verbeteren. Succes!