6 Tips voor het verlagen van Spam Complaints

Spam Complaints zijn spamklachten waarmee ontvangers van jouw e-mail aangeven dat ze de e-mail als ongewenst ervaren.

Inhoudsopgave

Wat zijn Spam Complaints?

Spam Complaints zijn meldingen die worden gedaan door ontvangers wanneer zij jouw e-mail ervaren als spam. Dit wordt vaak gedaan als ze jouw e-mail als spam ervaren en geen goede andere optie zien om geen e-mails meer te ontvangen.

Wat zijn de gevolgen van te veel Spam Complaints?

De gevolgen van het ontvangen van te veel spam complaints kan een groot probleem worden voor de verzender. Het is namelijk één van de belangrijkste onderdelen die wordt gemeten voor de reputatie van je e-maildomein.

De spam complaint rate wordt bijgehouden en op basis van deze resultaten wordt er bepaald of jouw toekomstige e-mails moeten worden afgeleverd in de inbox of in de spam. Door te veel spam complaints te ontvangen zullen je e-mails uiteindelijk allemaal in de spam belanden.

Wat is een goede spam complaint rate?

Een goede spam complaint is zo laag mogelijk. Met spam complaints wordt namelijk aangegeven dat de e-mails die je stuurt worden ervaren als spam. Daarom zou je moeten streven naar een gemiddelde spam complaint rate van: <0,1%

Zit je hier nou ver boven dan is het belangrijk dat je stopt met het versturen van e-mails en eerst gaat kijken hoe je dit kan verbeteren. Hiervoor kan je de tips hieronder gebruiken of contact met mij opnemen voor advies. 

Email Marketing

6 tips voor het verbeteren van je Spam Complaints

Hoe verbeter ik dan mijn aantal Spam Complaints? Gelukkig zijn er een hoop dingen die je kan doen om jouw spam complaints te verbeteren en dit zo laag mogelijk te houden. Hieronder vind je 6 tips voor het verbeteren van het aantal spam complaints.

1. Uitschrijflink

Zorg ervoor dat je een duidelijke uitschrijflink hebt toegevoegd onderaan je e-mail. Maak het uitschrijven via deze link zo makkelijk mogelijk en zorg ervoor dat de link ook daadwerkelijk werkt. De meeste mensen zullen, als ze zich makkelijk kunnen uitschrijven, zich gewoon uitschrijven in plaats van een spam complaint indienen.

Een spam complaint kan je reputatie flink schaden, terwijl een paar uitschrijvingen dat niet doen. Het kan namelijk zo zijn dat deze mensen simpelweg niet meer geïnteresseerd waren in je e-mails. Een spamklacht daarentegen geeft aan dat je ongewenste e-mails stuurt, en heeft daarom een veel grotere impact.

2. Koop geen e-maillijsten

Helaas moet ik dit nog vaak zeggen en krijg ik nog wel eens de vraag of het een goed idee is om een e-maillijst te kopen. Het antwoord? Nee, absoluut niet! Door het kopen van een e-maillijst zal je ervoor zorgen dat al deze mensen zich niet hebben ingeschreven en daarmee zal je een hoop spam complaints ontvangen. Dit zal er uiteindelijk voor zorgen dat al je e-mails in de spam belanden, inclusief alle mensen die wel zich hebben ingeschreven voor je e-maillijst. 

3. Blijf consistent mailen

Als je al een tijdje geen e-mails hebt gestuurd en je wilt weer beginnen met e-mailmarketing, doe dit dan rustig aan. Stel, jouw ontvangers hebben al 6 maanden geen e-mails van je gekregen, en dan krijgen ze ineens drie e-mails per week. Ze kunnen dan vergeten zijn dat ze zich hebben ingeschreven voor jouw lijst en je e-mails als spam gaan zien.

Als dit het geval is, stuur dan eerst een paar e-mails met wat tijd ertussen. Vertel in deze e-mails dat ze meer e-mails gaan krijgen en herinner ze aan wanneer ze zich hebben ingeschreven. Dit zal ervoor zorgen dat deze mensen zich uitschrijven of op de hoogte zijn van het feit dat ze meer e-mails zullen ontvangen.

 

Emailmarketing

4. Houd je lijst schoon

Een goede oplossing om spam complaints te voorkomen is om je lijst schoon te houden. Dit doe je bijvoorbeeld door het filteren van inactieve contacten. Heeft iemand al 30x jouw e-mail niet geopend, dan is de kans erg klein dat de 31e e-mail wel geopend wordt. Haal deze contacten dan uit je lijst.

Schrijf deze contacten uit je lijst of zet ze op ‘inactief’ voordat je begint met je dagelijkse of wekelijkse mailings. Zo zorg je ervoor dat je e-mails beter in de inbox terechtkomen en houd je je lijst actief. Bovendien kan dit ook schelen in de kosten, aangezien veel e-mailmarketing software een maandelijks bedrag rekenen per contact op je lijst.

5. Segmenteer je lijst

Probeer een aantal segmenten te maken in je lijst om je e-mails relevanter te maken voor de ontvanger. Heb je bijvoorbeeld een dierenwinkel, maak dan segmenten aan als:

– Heeft een: Hond
– Heeft een: Kat
– Heeft een: Knaagdier

Als je vervolgens een aanbieding hebt voor kattenvoer die je wil mailen, kan je dit alleen sturen naar het segment “Heeft een: Hond”.

Hierdoor zullen je e-mails relevanter worden en zul je minder spam complaints ontvangen.

6. Personaliseer je e-mails

Personalisatie kan een positief effect hebben op al je e-mailmarketingstatistieken, maar het voorkomt ook een groot deel van je spam complaints. Zo kan je door het gebruik van iemands voornaam een e-mail een stuk persoonlijker maken. Daarnaast kan je om spam complaints te verminderen ook toevoegen hoe deze mensen zich ooit hebben ingeschreven:

“Je ontvangt deze mail omdat je je op <datum> hebt ingeschreven op onze website. Wil je geen mails meer van ons ontvangen? Schrijf je dan hier uit! “

Dit zorgt ervoor dat mensen weer herinneren dat ze zich daadwerkelijk hebben ingeschreven en hier krijgen ze gelijk de optie om zich uit te schrijven in plaats van een spam complaint in te dienen.