Unsubscribe Rate: Alles wat je moet weten

Mensen die zich uitschrijven zijn niet altijd slecht. Het is beter om mensen te hebben die zich uitschrijven dan om mensen in je lijst te hebben die niet relevant zijn. Probeer daarom niet TE veel te focussen op de unsubscribe rate.

Inhoudsopgave

Wat is een Unsubscribe Rate?

De unsubscribe rate geeft het percentage van de mensen aan die zich uitschrijven, vaak op basis van ontvangers van een gestuurde e-mail. Het geeft dus de mensen aan die zich uitschrijven voor jouw gehele e-maillijst en dus liever geen e-mails meer van je ontvangen.

Wat is een goede Unsubscribe Rate?

Het gemiddelde uitschrijfpercentage per e-mail ligt tussen de 0,2 en 0,5%. Om een goede unsubscribe rate te hebben moet je hier dus niet veel boven zitten. Dit zal ervoor zorgen dat je deliverability slechter wordt en het geeft ook aan dat de e-mails die je stuurt niet relevant genoeg zijn.

Uitschrijf Percentage Verbeteren

Hoe verbeter je jouw unsubscribe rate? Hieronder zal ik drie verschillende onderdelen geven die je kan optimaliseren om een lagere unsubscribe rate te krijgen. 

1. Houd het publiek betrokken

Probeer je publiek betrokken te krijgen door ze te laten antwoorden op je e-mails en door ze directe vragen te stellen. Stuur ook niet aanbieding op aanbieding, maar maak je e-mails leuk om te lezen. Verstuur waardevolle e-mails en zorg dat ontvangers blij worden van je e-mails.

2. Tijdelijke uitschrijvingen

Komen de feestdagen eraan of is het bijna Black Friday en wil je een hoop e-mails gaan sturen, omdat je een mooie aanbieding hebt gemaakt. Geen probleem, maar probeer eens eerst een e-mail te sturen met de aankondiging dat je veel mails gaat sturen en als mensen deze niet willen ontvangen ze zich tijdelijk kunnen uitschrijven.

Dit zorgt ervoor dat mensen die ingeschreven blijven op de hoogte zijn voor wat er gaat komen en de mensen die zich uitschrijven niet definitief uitgeschreven staan. Een echte win-win situatie dus!

3. Segmenteer je lijst

Stop met het versturen van e-mails naar je gehele e-maillijst, maar maak segmenten aan binnen je lijst. Stuur vervolgens alleen e-mailcampagnes naar de segmenten waarvoor deze e-mail relevant is.

Heb je een dierenwinkel en is hondenvoer in de aanbieding? Stuur deze e-mail dan niet naar de contacten in je lijst die geen hond hebben. Hiermee zorg je ervoor dat je e-mails een stuk relevanter zijn en daarmee zal je minder uitschrijvingen krijgen.

Wat je moet weten over mensen die zich uitschrijven

Daarnaast is het belangrijk om te zeggen dat uitschrijvingen niet perse slecht zijn. Als je een hoge unsubscribe rate hebt van 5-10% dan is er inderdaad iets mis, maar het is logisch dat er altijd wat uitschrijvingen zijn als je een e-mail stuurt. 

Ga om dit te voorkomen nou niet het uitschrijven erg moeilijk maken door het verstoppen van je uitschrijflink of door hem heel klein te maken. Dit zal ervoor zorgen dat mensen spam complaints gaan indienen en dit is 10x erger dan een uitschrijving.

Probeer voor het verbeteren van je uitschrijfpercentage relevantere e-mails te sturen en zorg dat je altijd stuurt naar mensen die zich hebben ingeschreven voor je nieuwsbrief.